Zeebaars in zoutkorst

zeebaars in zoutkorst

zeebaars in zoutkorst

Inleiding recept:
Zeebaars in zoutkorst, zeker niet zout en absoluut niet droog!

Dit gerecht zal de meeste mensen versteld doen staan van je kook kunsten. Het is echter een zeer makkelijk recept, en ik kan me niet voorstellen dat het mis kan gaan. Mocht je niet aan zeebaars kunnen komen dan kan dit gerecht ook prima met dorade bereid worden.

Reken voor vier personen zeker op een zeebaars van 1.5 Kilo, en dan moeten er nog andere dingen bij om genoeg te hebben. Een suggestie voor groente is een venkel gerecht. Als je er weinig dingen bij maakt dan krijg je een zeebaars van dit formaat ook op met twee personen. Als saus suggestie kan ik tartare saus aanraden.

Als het gerecht klaar is, serveer het geheel dan met bakplaat en al op. Je krijgt hem namelijk echt niet zomaar los. Breek de zoutkorst met het handat van een keukenmes, en haal voorzichtig de brokken zout weg. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk zout op de vis krijgt. Opzicht is het heel makkelijk om geen zout op de vis te krijgen omdat alle zout hard is geworden door het bakken.

zeebaars in zoutkorst rauw

zeebaars in zoutkorst rauw

Ingedienten:

 • Zout
 • Eieren
 • 2 Citroenen
 • Verse Tijm
 • Zeebaars, ontschubd maar met de vinnen en de kop eraan.

Wat je ook doet, houd je aan de volgende vuistregels:

 • Reken per kilo vis op ongeveer 1,5 kilo zout (het goedkoopste zout in de grootste verpakking die er is, da’s goed genoeg. Persoonlijk gebruik ik gewoon kilozakken fijn zout, maar grof zout kan ook.
 • Meng het zout met 2-3 eiwitten per 1 kg zeezout.
 • Bak het geheel op 200 Celcius, reken op 20-30 minuten per kilo vis, het hangt echter ook af van de hoeveelheid zout die gebruikt is. Ik doe een grote zeebaars van 1,5 kilo voor 40-45 minuten in de oven.
 • Koop een verse vis, als de oogjes glazig zijn en geen mooie zwarte pupillen hebben dan is de vis niet vers! Laat de vis ontschubben, maar laat alle vinnen, huid en de kop er aan zitten.
tartare saus

tartare saus

Bereiding:
Kneed in een grote kom de eieren door de benodigde hoeveelheid zout. Het mengsel mag niet al te vochtig zijn, maar ook niet gewoon droog zijn. Denk aan een soort “nat zand waar het water uit gelopen is”.

Vul de buikholte van de vis met plakjes citroen en takjes tijm. De buik moet nog wel goed dichtvallen, dus stop hem niet te vol.

Breng een ~1 cm dikke laag van het zout mengsel aan op een bakplaat, iets breder dan de vis zelf. Leg de vis op de zoutlaag. Pak deze vervolgens in met de rest van het zout, ook een ongeveer 1cm dikke laag. De kop en staart hoeven niet perse ingepakt te worden.

Schuif het geheel de oven in, de tijd is afhankelijk van het gewicht van de vis.

One comment

 1. lekker recept ik ben gek op vis ik ga het binnenkort zeker eens proberen te maken.
  bedankt!

  groetjes leonie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *